חומרי בניין – מדריך למתחילים
חומרי בניין – מדריך למתחילים
אז החלטתם לבנות בית על המגרש שרכשתם, או לעשות "שיפוץ רציני" לבית שלכם, כזה שכולל שבירת קירות, החלפת ריצוף, אמבטיות וכדומה. רגע לפני שאתם מתחילים לרשום צ'קים לבעלי המקצוע שגייסתם לאחר התלבטויות והתייעצויות, אולי שווה שתכירו מעט את המונחים שעומדים להיות חלק מחייכם בתקופה הקרובה.
במיוחד למענכם, הושבנו את אבי, מנהל מחלקת חומרי בניין בחנות של קורצקי, שיעשה לנו סדר אחת ולתמיד בחומרי הבניין הבסיסיים. ואם זה לא מספיק (או שסתם בא לכם להעמיק), ברור שאנחנו כאן לרשותכם ונשמח לענות על כל שאלה שתתעורר במהלך הבניה.
ברוכים הבאים לעולמם הקסום של חומרי הבניין !
חצץ
החצץ מורכב ממספר מרוכז של אבנים קטנות. שימושו כחומר בנייה בא לידי ביטוי לרוב ככזה המשמש לנפח בבטון ובכך תורם לחוזק שלו. שימוש נפוץ של החצץ ניתן לראות בתשתיות לבנייה וזאת בעזרת ערבובו עם בטון. החצץ משמש גם לערבוב עם זפת ולא פעם הוא מהווה חלק מהחומרים בהם סוללים כבישים.
כיום ניתן לציין שני סוגים עיקריים של חצץ בעולם הבנייה:
האחד הוא הגרנוליט. הגרנוליט משמש לבנייה ולסלילה של שבילי כניסה וגישה, ולציפוי של בנייני מגורים וחומות. את חצץ הגרנוליט מערבבים יחד עם מלט אדום ואת העיסה מורחים במקום הרצוי עד לייבוש הבטון ויצירתו למעשה.
הסוג הנוסף של חצץ הקיים כיום הוא האגרגט. חצץ האגרגט משמש ככלי חיזוק בתהליכי בנייה ותכליתו היא לשפר את חוזק הבטון על מנת שיהיה עמיד לאורך זמן. האגרגט יכול אף לשמש כחול נקי.
חצץ נוסף שמוכר כיום בשוק הוא חצץ סומסום. מדובר על חצץ של אבנים קטנות ממש המגיעות לגודל מרבי של 3 מילימטר. חצץ הסומסום משמש לרוב כמצע של מילוי לריצוף כתחליף לחול שלו יש ביקוש רב למול מה שניתן לספק בישראל.
היתרון הבולט של חצץ הסומסום הוא בכל שמשקלו הסגולי נמוך ובכך מתאפשר לו לא לספוג לחות רבה כפי שהיה קורה עם חול ים. החיסרון הבולט של חצץ הסומסום בכך שאין ביכולתו לבודד רעשים בצורה יעילה ומספקת. לאחר שהוכן מצע חצץ הסומסום מהווה הוא פתרון יעיל לבעיות ניקוז במרפסות וגגות מרוצפים. ביכולתו להביא לזרימה של מים אל נקודות הניקוז ואין הוא סופח את הרטיבות אליו. בכך מאפשר הוא מערכת העובדת בצורה יעילה ומאריכה חיים המונעת בהמשך רטיבות מצטברת.
חצץ נוסף המשמש בבנייה הוא חצץ הפוליה. מדובר על חצץ מאבנים בגודל בינוני. השם לחץ זה מקורו מהמילה בערבית פוליה – עדשי הפול אשר נראים בדמיון רב לחצץ זה. השימוש העיקרי לחצץ זה הוא במילוי של בורות ספיגה.
חול
החול משמש לרוב כחומר בסיס ליצירה של יציקות בטון. בעולם הבנייה נהוג לערבב את החול עם מלט ובכך הופך מתאים הוא כחומר מילוי מתחת לריצוף ולהענקת נפחים. על אף שהחול חומר מוצק ביותר, התנהגותו היא כשל נוזל וזאת בשל כך שגרגיריו זעירים ושפיכה שלהם לכל כלי מתאים עצמו החול לנפח הקיים וממלא אותו.
בשל כך שלחול יכולת דחיסה מרבית יכול הוא לשמש כחומר בידוד מרעשים ותרמי יעיל. מילוי של קיר הבלטות בקיר בחול הופך את המבנה למבודד תרמי ובכך ניתן לשמור על טמפרטורת החדר למול הטמפרטורה בחוץ.
טיט
מהווה בעצם חומר מקשר בין בלוקים המונחים האחד על השני. כמו כן משמש הטיט כחומר ריצוף על גבי החול. בתחום הבנייה ניתן להצביע על שני סוגי טיט הנקראים מלט רביגה ומלט לבניה. שני סוגים אלו יש ומורכבים מחומרי מליטה, חול נקי (ממוין בקפידה), חומרים משפרי תכונות ומתערובת נכונה ומדויקת של מים. מעבר לכך משמש הטיט כחומר אטימה, מונע תנועה של לחות ואוויר ומשמש כחומר מאזן בין בלוקים להם אין אחידות במשקל ו\או הלחצים. טיט שהוכן כיאות חייב להימרח בצורה קלה על גבי הבלוקים, להיאחז בצורה יעילה על דפנות הבלוק האנכיות, להידחס החוצה מקווי ההדבקה בלא נופל וכמובן למנוע תזוזות בהמשך למול המשקל הרב של הבלוקים.
על מנת לאמוד את יכולת הטיט בזמן שהוא טרי וזאת על ידי יכולתו לכלוא את המים שבתוכו. כליאת המים בתוכו מצביעה על כך שהטיט לא יתקשה מהר מידי ובכך לא יוכל בתחילה להדביק בצורה יעילה את הבלוקים. כליאה של המים מבטיחה יכולת פלסטית יעילה של הטיט, אפשרות לביצוע תיקונים ויישורים וזאת מבלי לפגוע בשאר החומרים ובבלוקים.
טיח
הטיח מהווה כיסוי פנימי וחיצוני לקירות ותקרות של מבנים. הטיח כיום הוא בעצם מלט המורכב ממליטה (צמנט וסיד) או מגבס וחול דק. הטיח מהווה בעצם החומר הסופי בבנייה ומשמש למטרות איטום, בידוד תרמי ועוד. כמו כן משמש הטיח כחומר בסיס לשכבות של צבע בתוך מבנים.
ניתן להצביע כיום על שני סוגי טיח עיקריים. הראשון הוא טיח פנים שמשמש כמעטפת הפנימית של המבנה, כתשתית לצביעה ומעניק לדירות בחדר מראה חלק ורצוף. על מנת שייראה כך יש כמובן לדאוג שטיח פנים יהיה בעל שתי שכבות לכל הפחות. השכבה הראשונה היא שכבת יישור שעובייה עשרה מילימטר, היא שכבה חזקה שהרכבה הוא חול גס, סיד וצמנט. השכבה השנייה היא שכבת הגמר (שכבת שליכט). שכבה זו נמרחת יום למחרת והעובי שלה הוא כשני מילימטר בלבד. הטיח בשכבה זו נחשב עדין וככזה הוא מורכב הוא מחול ים דק וסיד. לאחר מריחת שני השכבות יש לבצע בדיקה באמצעות סרגל על מנת לוודא שהטיח ישר. בשלב האחרון יש לבצע שיוף קל על מנת להבטיח טיח חלק.
סוג הטיח הנוסף הוא טיח חוץ. כשמו כן הוא מכסה טיח זה את הקירות החיצוניים של המבנה. מטרת טיח החוץ היא לשמור על המבנה למול מפגעים חיצוניים של מזג אוויר ולתרומה לבידוד תרמי ואקוסטי. טרם הטיוח יש לוודא שהמשטח ישר ללא בליטות כלפי חוץ ושקעים. טיח זה מורכב משלוש שכבות: שכבת הרבצה של 3-5 מילימטרים שמטרתה איטום הקיר ובסיס עבור השכבה הנוספת – שכבת היישור אשר נמרחת יום למחרת. את שכבת הגמר מורחים בסוף והיא זו שקובעת את מראה הטיח.
גבס
את הגבס ניתן לשייך לקטגוריה של בנייה קלה. ברוב המקרים נשתמש בחומר זה על מנת ליצור מחיצות מפרידות בתוך מבנה. השימוש בבנייה נעשה לרוב בלוח גבס לבן, ורוד חסין אש וירוק המתאים למקומות לחים.
הגבס לבנייה מגיע, כאמור, בצורות של לוחות גבס אשר אותם ניתן לחתוך לצורה הרצויה ולחבר יחדיו ולקיר בעזרת פח מגלוון, ברגים ודיבלים. כך בבסיס העבודה עם לוחות הגבס ניתן ליצור קירות, תקרות, מדפים וצורות בנייה נוספות ומגוונות בעבודה פשוטה בעלת משקל קטן. על הגבס מורחים חומר טיוח שנקרא מֶרֶק שמחליק את החיבורים בין לוחות הגבס.
היתרון הבולט בבניה עם גבס הוא ביכולת להקים במהרה וביעילות חללים בתוך המבנה וזאת בעלות נמוכה עד מאוד למול חומרים אחרים הקיימים בשוק. ניתן באמצעותה להגיע לצורות ופיתוחים שעם חומרים אחרים אינם אפשריים למעט עבודה עם עץ. חסרונות העבודה עם גבס היא אי העמידות במים. מגע לאורך זמן של הגבס עם המים יגרום לחומר להתנפל ולעוויות. אי לכך יש כמובן להימנע בשימוש בלוחות גבס החשופים לגשם ולמקומות של מעברי ניקוז במבנה. כמו כן הגבס נחשב לחלש יותר לעומת חומרים אחרים בשוק הבנייה. יכולת נשיאת המשקל היא נמוכה יותר ועל מנת לעמוד במשקלים כבדים יותר יש להעניק לגבס חיזוקים נוספים ומספקים.
אם הגעתם עד כאן, סימן שאתם באמת בעניין ! צוות המומחים שלנו ישמח לעמוד לשירותכם בחנות של קורצקי. בואו לבקר ולהתייעץ.